Het is per vogelsoort belangrijk om te informeren welke huisvesting geschikt is voor ze. Op deze pagina zullen we dan ook de huisvesting in het algemeen bespreken.
De vogelkooi
Voor veel mensen is de vogelkooi het meest voor de hand liggend. Een vogelkooi is geschikt voor binnen en op deze manier kunt u altijd van de vogel genieten. Als voorbeeld gebruiken we in dit geval even een kanarie. Een vogelkooi voor een enkele kanarie moet ten minste 50 x 30 x 40 cm groot zijn. Groter mag natuurlijk altijd.
Vorm van de vogelkooi
Een kanarie zal zich het minst op zijn gemak voelen in een ronde kooi. Hoewel een ronde kooi er misschien leuk uit ziet, is het totaal niet praktisch voor de kanarie. In een ronde kooi heeft de kanarie in eerste instantie al minder ruimte om rond te fladderen. Ook heeft de kanarie in een ronde kooi niet de mogelijkheid zich te verschuilen in een hoekje. Voor de conditie van de vogel is het erg belangrijk dat deze ook in zijn kooi een beetje rond kan fladderen. Kies dus voor een brede kooi. De tralies van de kooi dienen geplastificeerd te zijn en in elk geval niet van roestend materiaal.
Plaats van de kooi
De kooi kan niet zomaar overal geplaatst worden. Belangrijk is om rekening te houden met onderstaande punten:
De kooi moet op een plek staan waar het tochtvrij is
Plaats de kooi niet voor een raam. (Eventjes kan wel, maar de hele dag is geen goed idee i.v.m. tocht in de winter en warmte in de zomer)
Plaats de kooi op een lichte plaats (maar dus niet pontificaal voor het raam in de zon)
Plaats de kooi bij voorkeur tegen een muur (en niet midden in een ruimte)
Plaats de vogelkooi niet in de buurt van lawaai (een televisie of stereo)
Plaats de vogelkooi op ooghoogte
Aanwezig in de kooi
Plaats minimaal een water fontijn in de kooi
Verschillende stokjes zodat de vogel heen en weer kan fladderen
Diverse zaadbakjes
Een waterbakje (belangrijk is om het water regelmatig te verversen)
Buitenvolière
Heeft u buiten de ruimte? Een volière is geschikt voor meerder vogels en is natuurlijk erg mooi en brengt flink wat leven in uw tuin. Doordat een volière vaak ruim opgezet is, kunt u de natuurlijke omgeving van de vogel goed nabootsen. Doordat er in een volière bijna altijd meerder vogelsoorten bij elkaar geplaatst worden is het vooraf belangrijk om te onderzoeken of al deze verschillende soorten goed bij elkaar kunnen leven.
Verder is het belangrijk om op de volgende punten te letten bij een buitenvolière:
Plaats de volière niet pal in de zon;
Dek de volière bovenaf af met doorzichtige golfplaten. Uitwerpselen van andere vogels kan dan niet in de volière terecht komen en dit voorkomt allerlei ziektes;
Zorg ervoor dat er ook een of meerde schaduwplekjes aanwezig zijn in de volière;
Zorg in de winter voor voldoende isolatie en warmte.
Zelf bouwen of kopen?
Het is natuurlijk mogelijk uw eigen volière te bouwen. Win vooraf voldoende informatie in. Ook is het mogelijk een volière te kopen. Deze voldoen vaak aan alle richtlijnen, u kunt dan direct aan de slag met uw vogels.